Valtio ja Tampereen kaupunkiseutu allekirjoittivat MAL-sopimuksen

Valtion ja Tampereen kaupunkiseudun välinen maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimus 2024–2035 allekirjoitettiin 13.12.2024 Helsingissä. Kaupunkiseudun kunnat ovat hyväksyneet sopimuksen. Valtion sitoutuminen MAL-sopimukseen vahvistettiin valtioneuvoston periaatepäätöksellä 28.11.2024.

Valtio ja Tampereen kaupunkiseutu allekirjoittivat 13.12.2024 Helsingissä 12-vuotisen MAL-sopimuksen, joissa sovittiin valtion ja kaupunkiseudun kuntien välillä konkreettisista toimenpiteistä vuosille 2024–2027. Toimenpiteillä edistetään tarpeita vastaavaa asuntokaavoitusta ja -tuotantoa, kestävää ja vähäpäästöistä yhdyskuntarakennetta ja liikennejärjestelmää sekä niihin liittyviä infrastruktuuri-investointeja.

Kummola: Myönteinen askel eteenpäin

”Tampereen kaupunkiseudun MAL-neuvottelutulos oli myönteinen askel eteenpäin. Olemme iloisia siitä, että voimme jatkaa raitiotien rakentamista ja ylittää kuntarajan ensi kertaa. Myös lähijunaliikenteen edistäminen nähtiin tärkeänä tavoitteena. Asuntotuotannon vauhdittamisessa korostuu nyt kuntien rooli, ja tämä vaatii entistä tiiviimpää yhteistyötä valtion kanssa”, Tampereen kaupunkiseudun seutuhallituksen puheenjohtaja, pormestari Kalervo Kummola toteaa.

Orpo: Pirkkalasta uusi ratikkakaupunki

Pääministeri Petteri Orpo korostaa MAL-sopimusten merkitystä kaupunkiseutujen kasvun, elinvoiman ja saavutettavuuden tukemisessa.

”MAL-sopimukset luovat kasvua kaikille suurimmille kaupunkiseuduille. Kun kaupungit pystyvät rakentamaan kestävää tulevaisuutta, siitä hyötyy koko Suomi. Nyt käynnistettävillä hankkeilla Suomeen syntyy kaksi uutta ratikkakaupunkia, Vantaa ja Pirkkala. Useilla eri panostuksilla mahdollistetaan laadukasta asuntotuotantoa hyvien joukkoliikenneyhteyksien ääressä. Lisäksi lukuisilla tiehankkeilla tehdään kaupungeissa liikkumisesta nykyistä sujuvampaa. MAL-sopimukset tulevat tärkeään hetkeen ja luovat uskoa asuntorakentamiseen ja rakennusalan nousuun”, pääministeri Orpo sanoo.

Ranne: Liikennehankkeissa painottuvat tiet ja turvallisuus

MAL-sopimuksissa valtio sitoutuu kaupunkiseutujen saavutettavuutta ja kestävää liikkumista edistäviin hankkeisiin yli 570 miljoonan euron rahoituksella. MAL-sopimuksissa sovittiin myös tiehankkeista, joita rahoitetaan MAL-sopimuksiin sisältyvän rahoituksen lisäksi lähes 300 miljoonalla eurolla. Rahoituksesta suuri osa kohdennetaan raide- ja kaupunkiraitiotiehankkeisiin ja valtakunnallisesti merkittävien teiden kehittämiseen. Luvassa on myös hankkeita, joilla edistetään kaupunkikehitystä sekä liikenneturvallisuutta. Lisäksi hankkeilla edistetään esimerkiksi kävelyä, pyöräliikennettä ja lähijunaliikennettä sekä korjataan juna-asemia.

”Kiitän kaikkia osapuolia Suomen kannalta hyvästä lopputuloksesta. Olen erityisen tyytyväinen siihen, että liikennehankkeissa painottuvat aikaisempaa enemmän tiet ja turvallisuus. Sopimuksilla on myönteinen vaikutus myös kaupunkiseutujen ulkopuolella, sillä ne tukevat muualla maassa toteutettavia liikenneinvestointeja. Tässä näkyy hallituksen sitoutuminen sujuvamman arjen liikenneyhteyksien rakentamiseen koko Suomessa”, sanoo liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Mykkänen: Sujuvaa arkea ja kestävää kasvua

Sopimuksissa kaupunkiseutujen kunnat sitoutuvat toimenpiteisiin, joilla vauhditetaan asuntorakentamista ja suunnataan asuntotuotantoa siten, että se tukee sujuvaa arkea sekä kestävää liikkumista ja yhdyskuntarakennetta. Kaikki kaupunkiseudut sitoutuvat myös joukkoliikenteen kehittämiseen. Sopimuksilla kunnat sitoutuvat edistämään liikenteen digitalisaatiota ja puhtaiden käyttövoimien jakeluinfran edellytyksiä.

”MAL-sopimusten myötä päästään käynnistämään lukuisia hankkeita, jotka edistävät sujuvampaa arkea ja kestävää kasvua kaupunkiseuduilla. Asuntotuotantoa vauhditetaan sopimusten toimenpiteillä merkittävästi ja yhä useampi pääsee asumaan entistä parempien kulkuyhteyksien varrelle”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.

Ikonen: Kaupungit ovat muutoksen keskipisteessä

”Kaupungit ovat monen aikamme muutoksen keskipisteessä. Niiden mahdollisuuksia ja toisaalta myös haasteiden ratkaisua on tärkeä tukea koko Suomen kehityksen vahvistamiseksi. Hallitus on sitoutunut tekemään vahvaa kaupunkipolitiikkaa. MAL-sopimukset ovat laaja-alainen kaupunkiseutujen kehittämisen malli, joka on osoittanut toimivuutensa vuosien varrella. Ne ovat myös erinomainen esimerkki valtion ja kaupunkiseutujen hyvän yhteistyön merkityksestä”, sanoo kunta- ja alueministeri Anna-Kaisa Ikonen.

Maankäytön, asumisen ja liikenteen sopimuksia on tehty vuodesta 2011. Niistä on kehittynyt tehokas väline valtion ja kuntien yhteistyöhön kaupunkiseutujen kehittämiseksi pitkäjänteisesti ja kestävästi.

MAL-sopimusten 2024–2035 toimenpiteitä toteutetaan vuosina 2024–2027. Sopimusten toimenpiteiden edistymistä seurataan vuosittain valtion ja kaupunkiseutujen yhteistyössä.

Tutustu Tampereen kaupunkiseudun sopimukseen: https://tampereenseutu.fi/tulevaisuus/mal-sopimus/

Lisätiedot:

Päivi Nurminen
seutujohtaja, Tampereen kaupunkiseutu
puh. 040 754 3692, paivi.nurminen@tampereenseutu.fi

Emma-Stina Vehmanen
ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen erityisavustaja
puh. 040 847 1992, etunimi.sukunimi@gov.fi

Tuomas Sorsa
liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen erityisavustaja
puh. 0295 342 012, etunimi.sukunimi@gov.fi

Anna-Leena Seppälä
rakennusneuvos, ympäristöministeriö
puh. +358 295 250 242, etunimi.sukunimi@gov.fi

Hanna Perälä
liikenneneuvos, liikenne- ja viestintäministeriö
puh. 0295 342 007, etunimi.sukunimi@gov.fi