Tampereen kaupunkiseutu valvoo seudun kuntien yhteistä etua ja edistää seudulle tärkeitä hankkeita. Vaikuttamisessa korostetaan suurten kaupunkiseutujen ja kuntien näkökulmaa.

Jäsenkuntien yhteinen edunvalvonta on määritetty perussopimuksessa kuntayhtymän tehtäväksi.

Edunvalvontaan osallistuvat seutuhallitus, kuntajohtajakokous ja seutujohtaja. Seutuhallitus hyväksyy mm. kaupunkiseudun yhteiset tavoitteet Suomen hallitusohjelmaan sekä hallituksen budjettivalmisteluun. Lisäksi annetaan lausuntoja poliittisiin uudistuksiin ja lainsäädäntöhankkeisiin. Kuntayhtymässä edunvalvonta on osa seutujohtajan tehtävää.

Seudullista edunvalvontaa kehitetään yhdessä Tampereen kaupungin kanssa.

Pirkanmaan edunvalvonnan kärkitavoitteet valmistellaan vuosittain edunvalvontaryhmässä, johon kuuluvat Tampereen kaupunki, Tampereen kaupunkiseutu, Pirkanmaan liitto, Tampereen kauppakamari, Pirkanmaan Yrittäjät ja Business Tampere.

Edunvalvontatavoitteita

Tampereen kaupunkiseudun hallitusohjelmatavoitteet kaudelle 2023-2027

Suomen ratojen solmukohta vihdoin kuntoon ja vauhtia pääradalle. Sirukehityksen osaamiskeskus Tampereen seudulle ja sijoituksia esimerkiksi Pirkanmaan puolustusteollisuuden kehitykseen. Esimerkiksi tällaisia terveisiä lähettää Pirkanmaan yhteinen edunvalvontaryhmä tulevalle hallitukselle koko Suomen ja Pirkanmaan talouskasvun vauhdittamiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Tampereen kaupunkiseutu on vahvasti mukana Pirkanmaan yhteisissä tavoitteissa.

Suurten kaupunkiseutujen näkökulmia valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan

Suomen suuret kaupunkiseudut laativat yhdessä kantoja valtakunnalliseen liikennejärjestelmäsuunnitelmaan. Tampereen kaupunkiseudun tavoitteita ovat mm. Tampereen raitiotien laajentaminen ja seuturatikan toteutus, nopea Tampere-Helsinki-junayhteys sekä valtateiden 3, 9 ja 12 parantaminen.

Lisätiedot:

Päivi Nurminen

Seutujohtaja

040 754 3692

paivi.nurminen@tampereenseutu.fi