Seudullinen liikenne

Tampereen kaupunkiseudulla tehdään yhteistyötä sujuvan ja kestävän liikenteen puolesta. Tavoitteena on edistää joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn käyttöä kaupunkiseudulla. Suurista liikennehankkeista sovitaan MAL-sopimuksilla.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää kaupunkiseudun joukkoliikenteen palveluista ja järjestämistavasta.

Pyörällä

Seudullisia pyöräilyn pääreittejä ovat Tampereelta kehyskuntien keskuksiin johtavat ja kehyskuntia yhdistävät kehämäiset pyöräilyreitit. Tampereella seudullisia pyöräilyn pääreittejä ovat myös Vuoreksesta ja Hervannasta keskustaan johtavat reitit.

Kunnat ja ELY-keskus parantavat pääreittien laatua suunnitelmallisesti. Toimenpiteitä ovat muun muassa päällystäminen ja punaisen asfaltin
käyttö liittymissä, väylän leventäminen sekä kävelyn ja pyöräilyn erottelu vilkkaimmilla osuuksilla. Uusi opastusjärjestelmä, ajoratamerkinnät,
pyöräetuisuudet liikennevaloliittymissä, kävelyn ja pyöräilyn erottaminen omille väylilleen keskustoissa ja vilkkaimmilla väyläosuuksilla sekä parempi talvikunnossapito erottavat seudulliset pyöräilyn pääreitit muista
pyöräreiteistä.

Kuvassa pyöräilyn pääreitit Tampereen kaupunkiseudulla. 1. Tampere-Linnainmaa-Teisko 2. Tampere-Kangasala 3. Tampere-Kaukajärvi 4. Tampere-Hervanta 5. Tampere-Vuores 6. Tampere-Lempäälä-Vesilahti 7. Tampere-Pirkkala 8. Tampere-Nokia 9. Tampere-Tesoma 10.- Tampere-Ylöjärvi 11. Tampere-Hervanta-Lempäälä 12. Lempäälä-Pirkkala 13. Pirkkala-Nokia 14. Pirkkala-Ylöjärvi 15. Nokia-Ylöjärvi.
Klikkaamalla kuva avautuu suurempana uuteen ikkunaan.

Bussilla

Bussilla kuljet helposti yhdellä lipulla kaupunkiseudun kunnasta toiseen.

Reitit ja aikataulut

Lähijunalla

Pirkanmaalla aloitettiin joulukuussa 2019 25 uutta lähijunayhteyttä palvelemaan arkiliikenteen tarpeita.  Nyssen kausilipulla voi matkustaa kaikissa lähijunissa ja kaukojunissa reiteillä Tampere–Nokia, Tampere–Lempäälä ja Tampere–Orivesi, mikäli kausilippu on voimassa näillä vyöhykkeillä. Nysse-lipuilla matkustettaessa junasta voi vaihtaa myös Nysse-liikenteen busseihin lipun sisältävän vyöhykeoikeuden puitteissa.

Junavuorot lisääntyivät Tampereen ja Nokian, Tampereen ja Toijalan sekä Tampereen ja Mänttä-Vilppulan välillä. Osana uusia vuoroja Pirkanmaalla aloitti myös uusi M-lähijuna, joka on täydentänyt vuorotarjontaa Nokian ja Tampereen sekä Toijalan ja Tampereen välillä.

Vuonna 2019 alkanut kokeilu kestää vuoden 2021 loppuun. Vuonna 2021 valmistaudutaan lähijunaliikenteen vakiinnuttamiseen mm. laatimalla lähijunaliikenteen seudullinen tavoitekuva ja toimenpidepolku.