Tampereen kaupunkiseudulla tehdään yhteistyötä sujuvan ja kestävän liikenteen puolesta. Tavoitteena on edistää joukkoliikenteen, kävelyn ja pyöräilyn käyttöä kaupunkiseudulla.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteen palveluista ja järjestämistavasta päättää Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta.

Seudulla tehtävistä suurista liikennehankkeista sovitaan MAL-sopimuksilla.

Pyörällä

Seudullisia pyöräilyn pääreittejä ovat Tampereelta kehyskuntien keskuksiin johtavat ja kehyskuntia yhdistävät kehämäiset pyöräilyreitit. Tampereella seudullisia pyöräilyn pääreittejä ovat myös Vuoreksesta ja Hervannasta keskustaan johtavat reitit.

Seudulliset pyöräilyn pääreitit muista pyöräreiteistä erottaa uusi opastusjärjestelmä, ajoratamerkinnät, pyöräetuisuudet liikennevaloliittymissä, kävelyn ja pyöräilyn erottaminen omille väylilleen keskustoissa ja vilkkaimmilla väyläosuuksilla sekä parempi talvikunnossapito.

Kuvassa pyöräilyn pääreitit Tampereen kaupunkiseudulla. 1. Tampere-Linnainmaa-Teisko 2. Tampere-Kangasala 3. Tampere-Kaukajärvi 4. Tampere-Hervanta 5. Tampere-Vuores 6. Tampere-Lempäälä-Vesilahti 7. Tampere-Pirkkala 8. Tampere-Nokia 9. Tampere-Tesoma 10.- Tampere-Ylöjärvi 11. Tampere-Hervanta-Lempäälä 12. Lempäälä-Pirkkala 13. Pirkkala-Nokia 14. Pirkkala-Ylöjärvi 15. Nokia-Ylöjärvi.
Kuva: Tampereen kaupunkiseudun pyöräilyn pääreitit. Klikkaamalla kuva avautuu suurempana uuteen ikkunaan.

Bussilla

Tampereen kaupunkiseudulla bussi on nysse. Nyssen kyydissä kuljet helposti yhdellä lipulla kaupunkiseudun kunnasta toiseen.

Nyssen reitit ja aikataulut

Lähijunalla

Arkiliikenteen tarpeita kaupunkiseudulla palvelee myös lähijuna. Nyssen kausilipulla voi matkustaa kaikissa lähijunissa ja kaukojunissa reiteillä Tampere–Nokia, Tampere–Lempäälä ja Tampere–Orivesi, mikäli kausilippu on voimassa näillä vyöhykkeillä. Nysse-lipuilla matkustettaessa junasta voi vaihtaa myös Nysse-liikenteen busseihin lipun sisältävän vyöhykeoikeuden puitteissa.

Lähijunan aikataulut