Nuorten mielestä liikuntaa voisi lisätä koulupäivän sisään

Tampereen kaupunkiseudun Liikkuva toisen asteen opiskelija -verkosto kysyi nuorilta, miksi heidän ikäisensä liikkuvat vain vähän. Verkosto on osa Seutuliike-ohjelmaa, jonka tavoitteena on lisätä arkiliikuntaa seudulla. Liikkumattomuus maksaa seudulla vuosittain lähes 100 miljoonaa euroa.

Tampereen kaupunkiseudulle valmistui vuonna 2019 Seutuliike-ohjelma, jonka tavoitteena on lisätä liikkumista ja vähentää paikallaanoloa Tampereen kaupunkiseudun kahdeksassa kunnassa. Ohjelman erityisenä edistämiskohteena on arkiliikkuminen, kuten kävely ja pyöräily, koska siirtyminen kestävämpiin kulkutapoihin edistää myös liikenteelle asetettujen päästötavoitteiden saavuttamista. Ohjelmalla pyritään vaikuttamaan myös liikkumattomuuden kokonaiskustannuksiin, jotka ovat seudulla vuosittain n. 95 M€.

Seutuliike-ohjemassa päätettiin keskittyä ensin nuoriin, koska toisen asteen opiskelijat ovat vähiten liikkuva ryhmä Tampereen kaupunkiseudulla. Vuoden 2021 koulumatka- ja liikkumiskyselyn mukaan seudulla toisella asteella opiskeleva nuori liikkuu vähemmän kuin työuransa loppupuolella oleva yli 60-vuotias.

”Elämä pauselle” lukion ajaksi?

Seutuliike-ohjelman toteutus käynnistyi syksyllä 2023 Liikkuva toisen asteen opiskelija -verkoston perustamisella. Verkostoon kuuluu opettaja tai rehtori ja nuori jokaisesta seudun lukiosta sekä Tredun kaksoistutkintolinjalta. Verkoston lisäksi myös kaupunkiseudun nuorisovaltuustojen yhteistyöryhmän nuorilta kysyttiin näkemyksiä siitä, miksi toisella asteella opiskelevat nuoret liikkuvat vain vähän.

”Nuorten viesti oli, että osa nuorista kokee lukiokoulutuksen niin vaativaksi, ettei aikaa jää harrastuksille. Osa nuorista kertoi laittaneensa ’elämän pauselle’ lukioajaksi ja keskittyvänsä vain opiskeluun. Toisaalta nuoret tunnistivat liikunnan ja arkiliikkumisen tärkeyden esimerkiksi jaksamista ja oppimista tukevana tekijänä”, hyvinvointipäällikkö Merja Nordling kertoo.

Lisää arkiliikuntaa koulupäivään

Nordlingin mukaan verkoston nuoret olivat sitä mieltä, että toisen asteen oppilaitosten tulisi mahdollistaa arkiliikkuminen koulupäivän aikana esimerkiksi taukojumppien tai liikuntavälituntien muodossa. Lisäksi nuoret toivoivat oppilaitosten kuntosalien vapaata käyttömahdollisuutta ja maksuttomia liikuntakerhoja sekä koulupäivän aikana että koulupäivän jälkeen.

Verkostossa oltiin yksimielisiä siitä, että toisen asteen opiskelijoiden liikunnan edistämisessä keskeistä on koulun toimintakulttuurin muuttaminen liikkumista edistäväksi. Ryhmässä keskusteltiin mm. liikunnallisista opetusmenetelmistä sekä liikuntatilojen maksuttoman käytön mahdollistamisesta opiskelijoille.

Yhteistyöhön Hämeen Liikunta ja Urheilu ry

Tammikuussa 2024 Tampereen kaupunkiseutu aloitti yhteistyön Hämeen Liikunta ja Urheilu ry:n (HLU) kanssa lasten ja nuorten arkiliikkumisen edistämiseksi. Yhteistyön myötä Liikkuva toisen asteen opiskelija -verkoston pääasiallinen vetovastuu siirtyy asteittain HLU:n lasten ja nuorten liikunnan asiantuntijalle, ja verkoston toiminta vakiinnutetaan.

Seutuhallitus käsitteli Seutuliike-ohjelman edistymistä kokouksessaan 25.9.2024. Seuraavaksi ohjelmassa käynnistetään aikuisliikunnan edistäminen. Toiminta alkaa suunnitelmien mukaan vuoden 2025 keväällä.

Lisätiedot:

Merja Nordling

Merja Nordling

Hyvinvointipäällikkö

040 588 1902

merja.nordling@tampereenseutu.fi