Seuturatikka vie Tampereen kaupunkiseutua kohti raiteita – ratikan suunnitelmiin voi vaikuttaa verkossa

Seutuhallitus sai kokouksessaan 28.4. katsauksen seuturatikan yleissuunnitelmaan. Seuturatikka on Tampereen kaupunkiseudulla tärkeä kehityshanke, sillä tulevaisuudessa raideliikenne toimii seudullisen liikennejärjestelmän runkona. Raideliikennettä kehittämällä voidaan vahvistaa joukkoliikenteen vetovoimaa ja edistää kestävää liikkumista. Seuturatikan myötä Kangasalla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä päästään liikkumaan tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti raiteita pitkin. Tampereella ratikkaliikenne alkaa vuonna 2021 ja Lempäälässä, Nokialla ja Orivedellä liikutaan jo raiteilla kehittyvällä lähijunalla.

Seudun asukkaat voivat antaa palautetta seuturatikan tarkennetuista suunnitelmista ja linjausvaihtoehdoista 27.4. – 10.5.2020. Seuturatikan luonnoksia esitellään videoilla ja suunnittelijoille voi lähettää verkossa kysymyksiä, sillä yleisötilaisuuksia ei koronavirusepidemian vuoksi voida järjestää.

Seuturatikan yleissuunnitelmassa tarkastellaan raitiotien ratavaihtoehtoja Tampereen yliopistolliselta sairaalalta Kangasalan Lamminrahkaan, Hervannasta Kangasalan Saarenmaalle, Tampereen linja-autoasemalta Pirkkalaan ja Lielahdesta Ylöjärven keskustaan. Yleissuunnitelman myötä suunnitellaan muun muassa raitiotielinjojen reitti ja sijainti katuverkossa sekä alustavat paikat pysäkeille.

Yleissuunnitelman tarkoituksena on asettaa varaukset Tampereen raitiotien mahdollisille uusille ratalinjauksille kunnallisen ja seudullisen suunnittelun tarpeisiin. Suunnitelma ei tähtää raitiotien välittömään rakentamiseen, vaan seuturatikan toteutuksesta päätetään kunnissa myöhemmin. Tavoitteena on, että Tampereen, Kangasalan, Pirkkalan ja Ylöjärven valtuustot päättävät raitiotien maankäyttövarauksista loka-marraskuussa. Yleissuunnitelman on tarkoitus valmistua vuonna 2021. Raitiotien seudullista laajenemista käsitellään myös valtion ja kaupunkiseudun välisissä MAL-sopimusneuvotteluissa.

Seuturatikka.fi

Karttakysely linjaussuunnitelmista

 Kysely linjausvaihtoehdoista

Lisätietoja:

Projektijohtaja Ville-Mikael Tuominen
Tampereen kaupunki, raitiotien kehitysohjelma
p. 050 343 0700

Seutujohtaja Päivi Nurminen
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä
p. 040 754 3692