Seudullinen yhteistyö satamainfran ja vesistöjen virkistyskäytön kehittämisessä syvenee

Tampereen kaupunkiseudulla tiivistetään yhteistyötä satamatoimintojen kehittämisessä. Kunnat haluavat mahdollistaa vesistöjen virkistyskäytön osana hyvinvointiympäristöä. Tampereen kaupunkiseudun monipuoliset vesistöt tarjoavat mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon ja vahvistavat seudun elinvoimaa.

Seutuhallitus päätti 30.9.2020, että satamainfran seudullista kehittämistä syvennetään. Kaupunkiseudun kunnat asettavat satamatyöryhmän koordinoimaan yhteistyötä. Yhteistyö tähtää kuntien yhteisen satamayhtiön perustamiseen. Yhtiö voisi aloittaa toiminnan vuonna 2024 ja se hallinnoisi kaupunkiseudun venesatamia ja -paikkoja. Yhtiön valmistelun käynnistämisestä päätetään erikseen.

Kaupunkiseudulle valmistui vuonna 2017 ensimmäinen ohjelma satamayhteistyön kehittämiseksi.  Siinä kaupunkiseudun 54 järvisatamaa saivat laatuluokituksen palvelujen mukaan. Johtopäätöksenä oli, että satamia ei tarvita määrällisesti lisää, mutta satamapalveluja tulisi kehittää. Raportissa annettiin kunnille palveluiden kehittämisehdotuksia. Vuonna 2017 ylimmän laatuluokan saivat satamat, joissa oli vähintään sata kausipaikkaa, 10 vierasvenepaikkaa ja vähintään 15 palvelua. Näihin ylsi kuusi satamaa:

  • Vihola, Pyhäjärvi, Nokia
  • Jänissaari, Näsijärvi, Tampere
  • Mustalahti ja Kortelahti, Näsijärvi, Tampere
  • Laukontori ja Ratina, Pyhäjärvi, Tampere
  • Viinikanlahti, Pyhäjärvi, Tampere
  • Pimeesalmen telakka, Näsijärvi, Ylöjärvi

Nyt päätetty etenemistapa pohjautuu selvitystyöhön, jossa etsittiin vaihtoehtoisa malleja kehittämistoimien toteuttamiseen yhteistyönä. Yhteistyötä tarvitaan, koska kunnissa on vain vähän satamiin kohdennettua resurssia ja ammattikuntaa.

– Kaupungistuminen lisää asukkaiden tarpeita liikkua lähiluonnossa ja vesillä. Tampereen kaupunkiseudulla vesistöissä on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia. Satamat ovat tärkeitä palveluja veneilyyn ja muille vesiharrastuksille, siksi yhteistyö on hyvä aloittaa niiden kehittämisestä, kertoo seutujohtaja Päivi Nurminen.

Selvitystyö tehtiin yhdessä kuntien kanssa ja työtä tuki FCG. 

Tutustu selvitykseen kokonaisuudessaan

Lisätietoja:

Päivi Nurminen,
seutujohtaja Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä
p. 040 754 3692

Milko Tietäväinen,
rakennuttamisjohtaja Tampereen kaupunki
p. 040 506 8600

Kuva: Visit Tampere / Laura Vanzo