Kunnat luovat Suomen laajimman kaikille avoimen digitaalisen oppimateriaalin

Tampereen kaupunkiseutu opettajineen vie 3.–6.-luokkien ympäristöopin verkkoon. Kyseessä on Suomen laajin kaikille avoin digitaalinen oppikokonaisuus.

Aivot yhdessä käyttöön -oppimateriaali on Tampereen kaupunkiseudun kahdeksan kunnan yhteistyön ainutlaatuinen tulos. Seudun luokan- ja aineenopettajat tuottavat yhdessä 3.–6.-luokan digitaalisen ympäristöopin kokonaisuuden.

”Viime syksystä alkaen käytössä ovat olleet 3.–5. luokan materiaalit, ja tämän lukuvuoden aikana valmistuu 6. luokka”, hankkeen toinen projektipäällikkö Helka Lempilä kertoo.

Digimateriaalien tarve korostui entisestään vuosi sitten keväällä, kun koronavirus siirsi opiskelun koulusta koteihin. Näin laajaa avointa digitaalista oppimateriaalia ei Suomessa ole kuitenkaan aikaisemmin tehty. Kaikille avoin ja maksuton aineisto on myös vapaasti muokattavissa ja jaettavissa.

Digi peittoaa perinteisen oppikirjan monelta osin

Interaktiivisella kokonaisuudella on paljon hyviä ominaisuuksia, joita perinteinen oppikirja ei voi tarjota.

”Esimerkiksi vaikeasti selitettävästä aiheesta, kuten yhteyttämisestä, voidaan tehdä materiaaliin animaatio, joka tuo lisäarvoa oppimiseen”, hankkeen toinen projektipäällikkö Lauri Harju avaa.

Selkeät audiovisuaaliset tehtävät sopivat monenlaisille oppijoille.

”Kiitosta olemme saaneet myös muun muassa oppimateriaalin sisäänrakennetusta äänikirjasta. Luetut tekstit sopivat niille, joille lukeminen on haastavaa. Kuunteleminen on myös monelle muulle miellyttävä tapa esimerkiksi kerrata opittua”, Harju jatkaa.

Materiaalista saatu palaute ja käyttökokemukset ovat olleet kannustavia. Kunnat suunnittelevatkin hankkeelle jatkoa.

”Ensi syksynä käynnistyy suunnittelu 0.–2.-luokkien ympäristöopin sekä 7.–9.-luokkien terveystiedon digimateriaaleista. Hienoa, että hanke on saamassa jatkoa ja materiaalit laajenevat uusille luokka-asteille”, Helka Lempilä kertoo.

Kustannustehokas toimintamalli toimii ympäri Suomen

Aivot – Yhdessä käyttöön -hankkeen toteuttaja on Tampereen seudun Osake, joka on Tampereen seudun kasvatus- ja opetusalan henkilöstölle suunnattu osaamisen kehittämispalvelu. Osaketta hallinnoi Lempäälän kunta.

”Hankkeella haluttiin kokeilla, voisiko koulutuksen järjestäjä tuottaa itse laadukasta ja toimivaa oppimateriaalia. Siinä ollaan nyt onnistuttu”, Lauri Harju summaa.

Aivot – Yhdessä käyttöön -hanke palkittiin huhtikuussa 2020 eOppimiskeskuksen järjestämässä eEemeli-laatukilpailussa kunniamaininnalla. Hankkeen tekijät toivovat, että materiaali tulisi laajaan käyttöön ja muutkin koulutuksen järjestäjät innostuisivat tuottamaan oppimateriaalia itse.

”Kustannustehokas toimintamalli on kopioitavissa myös muihin kuntiin ja seutukuntiin. Toivomme, että itse tuotettuja oppimateriaaleja on tulevaisuudessa useista eri oppiaineista ja voimme jakaa niitä toisillemme”, Harju ja Lempilä sanovat.

Aivot – Yhdessä käyttöön on ympäristöopin avoin, maksuton ja päivittyvä digitaalinen oppimateriaali 3.–6. luokille. Sähköisillä työvälineillä, kuten Moodlessa, käytettävä audiovisuaalinen materiaali tukee erilaisia oppimisen tapoja ja toimii kaikilla älylaitteilla. Materiaalia voi muokata, ja muokattuja kopioita saa jakaa ei-kaupalliseen käyttöön (CC BY-NC-SA 4.0). Oppimateriaali on toteutettu osana Tampereen kaupunkiseudun osaamisen kehittämispalvelu Osakkeen toimintaa. Oppimateriaalin tekijät ovat Tampereen kaupunkiseudun luokan- ja aineenopettajia.

Tutustu oppimateriaaliin: Aivot käyttöön

Esittelyvideot: Aivot yhdessä käyttöön!

Lisätietoa:

Helka Lempilä
Aivot – Yhdessä käyttöön -hankkeen projektipäällikkö
aivot@lempaala.fi / 044 5429 855

Lauri Harju
Aivot -Yhdessä käyttöön -hankkeen projektipäällikkö
aivot@lempaala.fi / 050 4323 155

Katariina Ratia
Tampereen seudun Osake
katariina.ratia@lempaala.fi / (044 431 4213)
Tampereen seudun Osake – Eeventti