Meitä on nyt 0,4 miljoonaa! – Tutustu Heidi Seutulaiseen

Tampereen kaupunkiseudun väkiluku saavutti heinäkuussa historiallisen 400 000 asukkaan rajan. Seutu on kasvanut yli kahden vuosikymmenen ajan noin 4000 asukkaan vuosivauhtia, ja saman kehityksen odotetaan jatkuvan edelleen.

Tampereen kaupunkiseudun väestötilastojen perusteella voidaan 400 000 asukkaan joukosta luonnostella keskimääräinen seudun asukas. Hän on 40,7-vuotias Heidi Seutulainen, ja saanut tietenkin syntyessään 1980-luvun alun suosikkietunimen.

Heidi on syntynyt ja viihtynyt koko ikänsä Tampereen seudulla. Vaihtoehtoisesti hän on saattanut muuttaa sinne parikymppisenä Helsingin tai Jyväskylän seudulta tai lähempää Etelä-Pirkanmaalta.

Kilometri kirjastoon ja 200 metriä metsään

Heidi asuu 88 neliön ja kolmen huoneen kodissa. Hän on tyytyväinen kaupunkimaiseen asuinalueeseen, jossa voi elää mukavasti sekä keskustan palvelujen että luonnon tuntumassa. Kotoa on esimerkiksi vain 1,2 kilometriä lähimpään kirjastoon, museoon tai muuhun kulttuurikohteeseen sekä toisaalta vain 200 metriä lähimpään metsään ja 600 metriä vesistön ääreen. Hän haluaakin mielellään asua Tampereen seudulla myös tulevaisuudessa.

Heidi työskentelee terveys- ja sosiaalipalvelujen alalla. Työpaikka on noin 20 minuutin päässä kotoa, ehkä naapurikunnankin puolella. Hän on hyvin selvillä ilmastonmuutoksen sekä ympäristöongelmien syistä ja pitää siksi tärkeänä, että asumisen ja liikkumisen valinnat ovat ympäristöystävällisiä.

Vuosittain Heidille kertyy yhteensä runsaat 600 erilaista automatkaa, mutta hän käyttää myös joukkoliikenteen palveluja noin 100 kertaa. Toki käveltyäkin tulee lähes 440 kilometriä ja pyöräiltyä 280 kilometriä. Kaiken kaikkiaan Heidi tekee siis matkoistaan 55 % henkilöautolla, 27 % jalan, 9 % joukkoliikenteellä ja 7 % pyörällä.

Suomen kakkoskeskus vetää ihmisiä puoleensa

Tampereen kaupunkiseudun asukasmäärä on pitkän ja tasainen kasvun tuloksena kohonnut kesän aikana 0,4 miljoonaan. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan heinäkuun lopussa seudulla oli asukkaita 400 403. Tämä kirkastaa entisestään seudun asemaa Suomen kakkoskeskuksena, jonka muodostavat Tampere (242 457 asukasta heinäkuussa 2021) sekä sen kehyskunnat Kangasala (32 504 asukasta), Lempäälä (23 991 asukasta), Nokia (34 643 asukasta), Orivesi (8 976 asukasta), Pirkkala (19 945 asukasta), Vesilahti (4 405 asukasta) ja Ylöjärvi (33 482 asukasta).

Merkittävin moottori kasvussa on maan sisäinen muuttoliike, jonka rooli on viime vuosina entisestään korostunut. Vaikka ns. luonnollinen väestönlisäys on hiipunut, on seutu houkutellut yhä enemmän muuttajia erityisesti suurista maakuntakeskuksista, kuten Jyväskylästä, Kuopiosta ja Oulusta. Viime vuosina myös maahanmuuton vaikutus väkilukuun on kasvanut, mutta se jäänyt silti muita suuria kaupunkiseutuja pienemmäksi.

Kasvava ja nuorekas eurooppalainen metropoli

Yli 400 000 asukkaallaan Tampereen kaupunkiseutu kuuluu jo perustellusti keskisuurten eurooppalaisten kaupunkiseutujen joukkoon. Kasvun myötä tiivistynyt yhdyskuntarakenne mahdollistaa myös niille tyypillisiä piirteitä̈, kuten kaupunkikulttuurin kehittymisen sekä rajatonta ja sujuvaa liikkumista tukevan joukkoliikennejärjestelmän. Kasvukehityksen odotetaan jatkuvan 4000 asukkaan vuosivauhtia ainakin parin vuosikymmenen ajan, jolloin vuoden 2040 väkiluku olisi 480 000.

Vanhempien ikäluokkien kasvu on 25 vuodessa nostanut seudun asukkaiden keski-iän 37,9 vuodesta 40,7 vuoteen, mutta väestörakenteesta löytyy nuorekkaitakin piirteitä. Suurimman yksittäisen ikäluokan muodostavat 25–29-vuotiaat toimeliaat ja ympäristötietoiset milleniaalit, joita on 7,8 % asukkaista. Lisäksi seudun muuttovoitto tulee ensisijaisesti 15–24-vuotiaiden ikäryhmistä.

Tarkastele tilastoja ja lue lisää seudun kasvusta: 0,4 miljoonaa asukasta – Tampereenseutu

Lisätiedot:

Päivi Nurminen

Seutujohtaja

040 754 3692

paivi.nurminen@tampereenseutu.fi

Jussi Välimäki

Seututietopäällikkö

040 503 2554

jussi.valimaki@tampereenseutu.fi