Asukasraati vaikutti seutustrategiaan: ”Olen nyt vielä enemmän seudun fani”

Tampereen kaupunkiseudun strategiatyössä kokeiltiin uutta asukkaiden osallistamisen tapaa; asukasraatia. Asukasraati vaikutti muun muassa siihen, että uudessa seutustrategiassa korostuu seudun vahvuutena sini-vihreä ympäristö.

Tampereen kaupunkiseudun asukasraati perustettiin syksyllä 2022 seutustrategiatyön tueksi. Raatiin valittiin hakemusten perusteella yhdeksän jäsentä, jotka asuvat eri puolilla Tampereen kaupunkiseutua. Asukasraadin tehtävänä oli ennen kaikkea tuoda seudun asukkaiden ajatuksia mukaan seutustrategiaan.

”Saimme fiksun, idearikkaan ja aktiivisen porukan seutustrategiatyön tueksi. Asukasraati vaikutti työllään muun muassa siihen, että seutustrategiassa korostuvat seudun vahvuutena sini-vihreä ympäristö ja luontoarvot”, seutujohtaja Päivi Nurminen kiittää.

”Hieno mahdollisuus esittää näkemyksiä”

Asukasraadin jäsen Tiina Korhonen kertoi olleensa vaikuttunut siitä, kuinka raatilaiset otettiin mukaan seutustrategian suunnittelutyöhön.

”Meille annettiin hieno mahdollisuus esittää näkemyksiä raadin tapaamisten lisäksi erilaisilla kyselyillä. Olin iloisesti vähän yllättynytkin siitä, miten raatilaisten näkemykset otettiin huomioon, niistä keskusteltiin ja niistä haluttiin kuulla lisää. Oli hienoa keskustella asiantuntijoiden ja muiden raatilaisten kanssa, vaihtaa ajatuksia ja kuulla muiden raatilaisten näkemyksiä. Oppia itse paljon lisää ja laajentaa näkökulmia”, Korhonen kertoo.

Yhteinen matka oli monen asukasraatilaisen mielestä antoisa.

”Asukasraati kokosi yhteen joukon ihmisiä, joilla oli yksi yhteinen intohimo: Nähdä tämän meille tärkeän alueen positiivinen kehitys myös jatkossa”, summasi Isabella Rossi.

”Asukasraadissa opin vahvemmin ymmärtämään Tampereen kaupunkiseudun kehitykseen johtaneita seikkoja sekä historiaa, mutta myös sen miten ainutlaatuisesta kokonaisuudesta on kyse. Nyt näen alueen entistäkin kiinnostavampana ja uskon aidosti sen vahvaan kehitykseen myös tulevaisuudessa”, hän kuvasi.

”Rajattomassa seudussa on valtava potentiaali”

Valmiista seutustrategiasta jäi Anu Salmiselle parhaiten mieleen ajatus rajattomasta seudusta.

”Tässä on mielestäni valtava potentiaali käytettävänä, jos se nähdään kilpailuetuna kaikissa kunnissa. Kaupunkiseudulle tuleva osaaminen, innovaatiot, liiketoiminta, eurot ja hyvinvointi palvelevat parhaimmillaan koko seutua yhden kunnan sijaan”, Salminen nosti esiin.

Yhteisten asioiden pohtiminen myös lisäsi kiintymystä kaupunkiseutuun.

”Jos ennen toimimista asukasraadissa olin seudun fani, olen sitä vielä enemmän nyt.”

Asukkaat pääsevät vaikuttamaan Seutupaneelissa

Tampereen kaupunkiseudun asukasosallisuustyö jatkuu Seutupaneelissa. Kyseessä on rekisteri, joka kokoaa yhteen Tampereen kaupunkiseudun kehittämisestä kiinnostuneet asukkaat, ja jonka jäsenille lähetetään tietoa seudun vaikuttamismahdollisuuksista. Seutupaneeliin kuluu jo yli 900 seudun asukasta.

Seutupaneeliin voi liittyä tästä: Seutupaneeli – Tampereenseutu

Parhaillaan seudulla on käynnissä rakennesuunnitelman päivitys, johon liittyviä teemoja asukkaat pääsevät kommentoimaan Vehreä metropolimme -asukaswebinaareissa. Seuraava webinaari järjestetään 17.11. klo 18:00-19:30 Teams-alustalla.

Asukaswebinaari on tarkoitettu kaikille seudun kehittämisestä kiinnostuneille.

Ilmoittaudu mukaan webinaariin tästä: https://forms.office.com/r/3cBp8HqfmS

Kuva: Tiina Korhonen

Päivi Nurminen

Seutujohtaja

040 754 3692

paivi.nurminen@tampereenseutu.fi